Den thailändska maten
Thailändsk mat har en oändlig mängd variatoner som gör den till ett universellt kulinariskt fenomen. Precis som överallt i världen är basen kött, fisk, skaldjur, grönsaker etc. Variationerna handlar om smaksättningen med kryddor, örter m.m. samt hur maten tillagas och läggs upp.

Dagens thaimat är en blandning av olika influenser under århundradens lopp. I det gamla Siam var matlagning enkelt och okomplicerat. Man grillade, gjorde stuvningar, ungsbakade (jordugn) och tillsatte de ätliga växter som fanns i närheten, ofta vattenväxter eftersom det gamla Siam mestadels var uppbyggt runt floder och kanaler.

Med den kinesiska inflyttningen från norr kom stekning och fritering.Tidiga indiska handelsmän förde med sig curry och nya influenser. De fiffiga thailändska kockarna ersatte dock det indiska matlagningssmöret "ghee" mot något som redan fanns till hands - kokosolja.
Från början var thailändsk mat mild men de portugisiska missionärer som började anlända på 1500-talet ändrade på detta när de förde med sig chili från Sydamerika. Idag innehåller de flesta thailändska maträtter mer eller mindre chili.

Det thailändska köket handlar dock inte bara om kryddning, det är en konst och ett kulturellt uttryck. Thaikockar är otroligt pedantiska när det gäller detaljer, grönsaker måste skäras i en viss vinkel och varje bit se likadan ut. Fisk rispas just innan de ångas för att örtsmakerna skall tränga in och många thailändska kockar måste ha en skärbräda av tamarindträ då man anser att den ger extra smak åt maten.

Hur äter man  |  Om kryddstark mat  |  Tempo